Sürekli Ağlayan Bebek

Bebeğim sürekli ağlıyor ve uyumuyor neden? Karnı tok, gazı yok, altı temiz neden ağlıyor? diye sürekli komşuya, anneye, eşe dosta mı soruyorsunuz? Bu soruyu artık kimseye sormanıza gerek yok çünkü aradığınız soruların cevabı Doğa Tasarım’da!

Her sağlıklı bebek yaşamın ilk birkaç ayında çeşitli nedenlerden dolayı ağlarlar. Özellikle büyümenin hızlanmasına bağlı olarak bebeğin artan ihtiyaçları karşılanamazsa, bebekler bir ifade şekli olarak ağlayabilirler. Bebek 2 haftalıkken, 5 haftalıkken ve 3 aylıkken bu durum sıklıkla gözlenebilir. Bu durumda da daha sık emzirme en iyi çözümdür.

Bebeğiniz neden ağlıyor olabilir? Bebeklerin uzun süre nefesi kesilircesine ağlaması, birçok anne ve baba için dayanılmaz bir sorun haline gelebiliyor. 2 saatten fazla süren ağlama nöbeti ve huzursuzluk, bebeklerde ciddi sağlık sorunlarının ilk işareti olabiliyor. Bebekler sadece acıktıkları ya da annelerinin sütü yetmediği için ağlamazlar. Bebeklerin ağlamalarına neden olabilecek çeşitli durumlar vardır. Bebeğinizin sürekli ağlaması ve uyumamasının sebebi aşağıdakilerden biri olabilir mi?

1. Acıkmış Olabilir

Ağlayan bebek gördüğümüzde birçoğumuzun aklına ilk olarak tabii ki acıkmış olabileceği gelir. Peki acıktığını nasıl anlarız? Bu devrede biraz daha çocuğunuzu tanımanız, davranışlarından ne istediğini anlamanız gerekir. Buna örnek olarak yeni doğanlarda acıkan bebeklerin genel olarak yaptığı hareketler; telaş, şapırtı dudak yalama, elini ağzına götürme ve elinizi uzattığınızda, başını elinize doğru döndürerek yaklaştırması gibi hareketleri bebeğinizin acıkmış olacağına işarettir.

2. Altına Yapmış Olabilir

Ağlamasındaki bir diğer neden ise altı pislenmiş olabilir. Tabii ki her insan gibi o da dışkısından rahatsız olacaktır. Dışardaysanız altını koklayın ve en yakın yerde altını değiştirin. Tabii bazı bebekler altı kirli de olsa bir süre tepki vermezler. Ancak arada sırada kontrol etmek şarttır, bebek pişik olsun istemeyiz değil mi?

3. Uykusu Gelmiş Olabilir

Yoksa bebeğiniz çok mu uykucu? Ancak bebek olmanın zevki de farklıdır. Uykusu mu geldi? Her an her ortamda uyutabilirsiniz. Ancak bu bazen sandığımız kadar basit olmayabiliyor. Unutmayın, bebek ne kadar yorgunsa, o kadar çok ağlar.

4. Kucak İstiyor Olabilir

Yoksa bebeğimizi fazla mı şımartıp kucağa alıştırdık? Ancak bebekler sürekli kucakta olmak ister. Ebeveynlerin suratlarını görmeyi, seslerini duymayı, kalp atışlarını duymayı ve hatta onlara özel kokularını hissetmeyi severler. Bazen ağlayan bir bebek daha yakın kucaklanmak istiyor olabilir. Çok fazla kucakta tutarak bebeğimi kızdırır mıyım diye düşünüyorsanız, bu düşüncenizi rafa kaldırabilirsiniz. İlk aylar için bu mümkün değildir, hatta yorgun kollarınız için göğüs taşıma çantası almayı düşünebilirsiniz.

5. Mide Ağrısı veya Gazı Olabilir

Yemek sonrasında ağlıyorsa büyük ihtimalle mide ağrısından dolayı ağlıyor olabilir. Ancak her yemek sonrasında tekrarlamayan durumlar genel olarak mide ağrısı olarak tanımlanmaz. Bu durumlar genelde gaz ağrısıdır, basit gaz çıkarma tekniklerinizle bebeğinizi susturabilirsiniz.

6. Ortam Isısından Ağlıyor Olabilir

Bazen üşümesin diye bebeğinizi kat kat kıyafetle mi sarmalıyorsunuz? Fazla bunalmış ve sıcaklamış olduğundan veya üşümüş olduğundan ağlayabilir. Ortam ısısını iyi ayarlamakta fayda var.

  • Bebekler için ideal oda sıcaklığı gündüzleri 20-24° olmalıdır.
  • Yaşamın ilk bir ayı olan yeni doğan döneminde 22-24° (prematürelerde 23-24°, zamanında doğan bebeklerde 22-23°),
  • 1 ay-6 ay arasındaki bebeklerde 21-22°, 6 aydan büyük bebeklerde ise 20-21° olmalıdır.
  • Gece oda sıcaklığının ise yukarıda belirtilen gündüz oda sıcaklıklarından 1-2 derece düşük olması önerilir.

7. Diş Çıkartıyor Olabilir

Özellikle diş çıkarma döneminde yani 4 – 7. aylarında bebek diş çıkarmaya başlar. Bu dönemde keyifsiz olan bebekler beslenmeyi reddeder, hafif ateşlidir ve salya miktarı artar. Buna bağlı olarak da ağlıyor olabilir. Peki bebeğimin diş çıkarttığını nasıl anlarım? Elinizle bebeğinizin diş etlerini hissetmeye çalışın, eğer bir sertlik varsa bebeğiniz diş çıkartıyor olabilir.

8. İki Saatin Üzerinde Aşırı Sesli Ağlıyorsa Huzursuz Olabilir

Bir yaşın altındaki bebeklerin aşırı sesli ve 2 saatin üzerinde ağlaması, “huzursuzluk” olarak tanımlanmaktadır. Huzursuz bebek söz konusu olduğunda öykü, fiziki muayene ve gerekiyorsa laboratuvar tetkikleri ile radyolojik değerlendirme yapılabilir. Normal sürede ağlayan bebeklerde huzursuzluk, uzun süreli şiddetli ağlama, dalgınlık, ishal, kusma gibi bulgular varsa altta yatan hastalık açısından değerlendirilmelidir.

9. Daha Fazla veya Daha Az İlgi İsteği

Bazı bebekler fazla ilgiden hoşlanmaz, bazıları ise her zaman göz önünde olmaya, ilgi odağı olmaya bayılırlar. Eğer bebeğiniz ilgiden hoşlanmıyorsa, ağlamak bazen onun için “yeter” demektir. Eğer ilgiden hoşlanıyorsa da ona ilgi göstermek onu hoşnut edecektir.

10. Bebeğiniz Kolik Olabilir

Bebeklik döneminin ilk aylarında görülen sebebi tam olarak bilinmeyen, tipik özellikleri olan aşırı ağlama sendromudur. Kolik tipik olarak; en az 3 hafta boyunca süren, gün içerisinde en az 3 saat devam eden, haftada en az 3 gün görülen ve hiçbir neden olmaksızın aşırı ağlama halidir. Kolik nedeniyle bebeğin ağlama süresinin uzun olması ve hastalık üzerine birçok araştırma yapılmıştır ancak nedeni tam olarak bulunamamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir